Ce înseamnă WLAN și cum funcționează conexiunea wireless?

Ce înseamnă WLAN și cum funcționează conexiunea wireless?

Tehnologiile avansate din care fac parte telefoanele, tabletele și laptopurile câștigă teren cu fiecare zi. Mobilitatea a generat un nou stil de viață și mai ales de muncă, datorită accesului la internet, la aplicații și date, de oriunde și oricând. Astfel, am ajuns în prezent, să percepem mobilitatea ca o condiție a normalității și să fim permanent conectați la internet.

Comunicarea fără fir (wireless) este o metodă de transmitere a informațiilor de la un punct la altul, fără a utiliza nicio conexiune precum fire, cabluri sau orice mijloc fizic. Tocmai de aceea, principalul avantaj al utilizării Wi-Fi este exact acest lucru: utilizarea redusă a firelor. Având o rețea locală fără fir putem să ne plimbăm liniștiți cu laptop-ul dintr-o cameră în alta, acesta fiind conectat în permanență la internet, dar și fără să ne facem griji în privința cablurilor deoarece laptop-ul este conectat la internet prin undele radio.

Această conexiune fără fir poate îmbina mai multe dispozitive împreună. Punctele de acces amplifică semnalele Wi-Fi, astfel încât un dispozitiv poate fi departe de un router, dar poate fi totuși conectat la rețea.  Deși acum câțiva ani, se credea că rețelele prin cablu erau mai rapide și mai sigure decât rețelele fără fir, îmbunătățirile continue ale tehnologiei de rețea wireless au schimbat diferențele de viteză și securitate între rețelele cu fir și cele fără fir.

Ce înseamnă WLAN

Probabil, cei mai mulți dintre noi, ne folosim de o rețea wireless fie acasă, fie la job. Așadar, cu siguranță am observat o cutie mică, numită router. Acesta poate avea două sau mai multe antene și, în termeni de specialitate, i se mai spune și Gateway (poartă de acces) pentru că facilitează accesul la internet pentru orice tip de echipament conectat la el: laptop, telefon sau tabletă.

Router-ul poate susține două tipuri de conexiune:

  • LAN – Local Area Network (conexiune prin cablu)
  • WLAN – Wireless Local Area Network (conexiune făra fir, prin unde radio)

Deși termenii WLAN și Wi-Fi sunt folosiți interschimbabil, cele două tehnologii fără fir sunt destul de diferite. În principiu, Wi-Fi este doar un tip de rețea WLAN. Pentru a înțelege termenul WLAN, trebuie mai întâi să analizăm ce se înțelege prin rețea locală. Local înseamnă, în general, o rețea care este conținută într-o clădire sau campus, reprezentând o construcție geografică sau funcțională. Adăugați un W la LAN și avem o rețea LAN fără fir.

Care sunt avantajele unei rețele wireless Wi-Fi?

Cel mai cunoscut avantaj al conexiunii Wi-Fi este acela că permite accesul la internet, chiar și în cele mai greu accesibile locuri, de către mai multe persoane în același timp. Router-ul, un modem mai sofisticat, este de fapt un mic computer care are sarcina de a transmite semnalul către și dinspre rețeaua de internet.

La un router se pot conecta mai multe computere în același timp, ceea ce înseamnă, pe scurt, faptul că router-ul creează o rețea care leagă toate computerele, tabletele, telefonele cu acces wireless sau prin cablu, împreună și care au în felul acesta aceeași poartă de acces la internet. Tipul de conexiune WLAN funcționează după niște reguli foarte bine stabilite, ce permit conexiuni stabile, fără interferențe. Această conexiune Wi-Fi este cunoscută sub numele de IEEE 802.11. 



Comunicarea wireless implică transferul de informații fără nicio conexiune fizică între două sau mai multe puncte. Datorită acestei absențe a oricărei „infrastructuri fizice”, o rețea wireless are o serie de avantaje. Cele mai importante dintre ele sunt:

  • Eficiența costurilor

Comunicarea prin cablu presupune utilizarea firelor de conexiune. În rețelele wireless, comunicarea nu necesită infrastructuri fizice elaborate, astfel se reduc costurile de cablare și mentenanță. Prin urmare, costul rețelei wireless este redus.

  • Flexibilitate

Comunicarea wireless permite oamenilor să comunice indiferent de locația lor. Nu este necesar să vă aflați într-un birou sau într-un aeroport pentru a transmite și primi mesaje. 

  • Confort

Dispozitivele de comunicare wireless, cum ar fi telefoanele mobile, sunt destul de simple și, prin urmare, permit oricui să le folosească, oriunde s-ar afla. Nu este nevoie să conectați nimic fizic pentru a primi sau transmite mesaje. Fără cabluri de rețea care împiedică mișcarea, ne putem conecta acum cu aproape oricine, oriunde, oricând.

  • Configurare rapidă

Dacă computerul are un adaptor wireless, localizarea unei rețele Wi-Fi este foarte simplă. În unele cazuri, te vei conecta automat la rețele din raza de acțiune.

  • Accesibilitate

Tehnologia wireless ajută la accesul în zone îndepărtate în care firele nu pot fi instalate corect sunt conectate cu ușurință la rețea. De exemplu, în multe regiuni rurale, educația online a devenit posibilă tocmai datorită conexiunii wireless. Profesorii nu mai trebuie să călătorească în zone îndepărtate pentru a-și preda lecțiile, ci pot face acest lucru din fața unui laptop conectat la internet.  


 

  • Conectivitate constantă

Conectivitatea constantă ușurează comunicarea mai ales în domeniile în care se lucrează de la distanță, deoarece oamenii pot răspunde rapid. De exemplu, un smartphone asigură o conectivitate constantă, în momentul în care te deplasezi dintr-un loc în altul sau când călătorești, în timp ce o linie terestră cu fir nu ar putea face acest lucru.

Arii de aplicabilitate pentru conexiunea wireless

Este uimitor cum un sistem de comunicare wireless ne îmbunătățește modul de viață. Conexiunea wireless joacă un rol semnificativ în viața de zi cu zi. Pe lângă comunicare, tehnologia Wi-Fi a devenit o parte integrantă a activităților noastre zilnice. 

De câteva decenii, oamenii au continuat să îmbunătățească aceste tehnologii, tocmai de aceea în prezent conexiunea wireless are o largă aplicabilitate. Cele mai cunoscute dintre ele sunt: 

  • Conectarea dispozitivelor

Tehnologia Bluetooth permite oamenilor să conecteze diferite dispozitive prin intermediul undelor radio cu rază scurtă de acțiune. Dispozitivele activate folosesc aceste unde pentru a se conecta și a accesa alte dispozitive conectate.

De exemplu, oamenii își conectează smartphone-urile la căști Bluetooth. Aceasta este o opțiune sigură pentru șoferii care doresc să efectueze sau să primească apeluri. Mai mult, Bluetooth permite transferul de date de la un dispozitiv la altul. Poate fi de pe un smartphone, o tabletă sau un computer. De asemenea, poți conecta imprimanta pentru a tipări documente mult mai ușor.

IoT are nevoie de tehnologie wireless pentru a conecta dispozitivele electronice de acasă. Poți conecta termostate, senzori, difuzoare, camere video și corpuri de iluminat. 


 

  • Efectuarea de apeluri video

La nivel global, miliarde de oameni folosesc telefonul mobil. Dacă în trecut se folosea strict pentru a iniția apeluri telefonice, acum se folosește pentru mai multe tipuri de convorbiri, inclusiv conferințe video, datorită multiplelor aplicații online.   

  • Accesarea Internetului din orice loc

Majoritatatea oamenilor se conectează la internet de pe telefonul mobil, dar foarte puțini se gândesc la modul în care aceste conexiuni sunt posibile. Răspunsul este prin intermediul rețelelor wireless. Aceste rețele utilizează routere pentru a trimite semnale de frecvență radio (RF) către alte dispozitive. Dispozitivele trebuie să aibă adaptoare fără fir pentru a putea obține semnale și accesa internetul. 

  • Localizare și monitorizare

Diferitele tipuri de comunicații wireless pot ajuta în monitorizare. De exemplu, walkie-talkie-urile transmit și recepționează semnale radio. Acesta este motivul pentru care gardienii de la securitate le folosesc pentru a comunica în interiorul clădirii. 

Datorită rețelei wireless, toate persoanele dintr-o casă sau dintr-un birou, indiferent în ce cameră se află, se pot conecta la internet. Nu este nevoie decât de o parolă (pentru permisiune) și se vor putea conecta la rețea. După prima conectare, rețeaua va recunoaște dispozitivele.

Suport clienti Email tehnic si cereri de oferta B2B: contact@robofun.ro

+40 373 813 088 info@robofun.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!