Durata de livrare: 1 - 3 zile lucratoare
Venind intr-un format similar modelelor Raspberry Pi anterioare, placa Raspberry Pi 4 aduce cateva imbunatatiri esentiale pentru acomodarea noilor functii.
La capitolul putere, s-a facut trecerea de la USB micro-B la tehnologia USB-C pentru conectorul de alimentare, iar acum placa suporta extra 500mA de curent si un total de 1.2A pentru dispozitivele USB, chiar si in conditii de incarcare a procesorului.
Ca sa poata acomoda iesirea pentru doua monitoare pe aceeasi placa, Pi 4 inlocuieste conectorul HDMI tip-A (marime completa) cu o pereche de conectori HDMI tip-D (micro).
La nivel de Ethernet si USB, modificarile constau in mutarea mufei magjack pentru Ethernet Gigabit in partea de sus-dreapta a placii, simplificand rutina PCB. Conectorul PoE (Power-over-Ethernet) cu 4 pini ramane in aceeasi locatie, astfel ca Raspberry Pi 4 pastreaza compatibilitatea cu HAT PoE. Controlorul Ethernet de pe SoC-ul principal este conectat la un PHY Broadcom extern peste o legatura RGMII dedicata, oferind transfer complet. USB-ul este oferit de un controlor VLI extern, conectat printr-o singura linie PCI Express Gen 2, oferind o latime de banda de 4Gbps, impartasita de cele patru porturi.
Toti cei trei conectori de pe partea dreapta a placii depasesc marginea cu un milimetru pentru simplificarea constructiei carcasei. In plus, conectorul si amplasarea orificiului de montaj ramane acelasi, asigurand compatibilitatea cu placile HAT existente si cu alte accesorii.
Daca la nivel fizic, placa a suferit doar cateva schimbari esentiale, sistemul de operare Raspbian a fost modificat radical, pe baza actualizarii Debian 10 Buster. Astfel, este vorba de mai multe imbunatatiri pe partea tehnica, o interfata modernizata extensiv si aplicatii actualizate, inclusiv web browser-ul Chromium 74.
Celor nerabdatori si incerce Raspbian Buster, li se recomanda descarcarea unei noi imagini in locul unui upgrade. Daca se opteaza, totusi, pentru upgrade, se recomanda salvarea unei copii de rezerva.
Un pas important inainte este retragerea driver-ului de grafica folosit la modelele anterioare si inlocuirea acestuia cu driver-ul Mesa V3D dezvoltat de-a lungul ultimilor cinci ani de catre Eric Anholt de la Broadcom. Printre noile beneficii se numara navigarea web si compozitia desktop accelerate de OpenGL, precum si abilitatea de rulare a aplicatiilor 3D intr-o fereastra, sub X. De asemenea, au fost eliminate aproape jumatate dintre liniile de cod cu sursa inchisa din platforma.
Toate placile Raspberry Pi 4 sunt doar din surse oficiale, originale si sunt rev 1.2, la momentul februarie 2020.
Specificatii:
Suport clienti Email tehnic si cereri de oferta B2B: contact@robofun.ro
+40 373 813 088 info@robofun.ro
Dan Socea,
Sunt foarte multumit de placuta achizitionata. Am transformat-o deja in ad-blocker si media center. Functioneaza perfect pana acum.
RaspundeA fost util acest review?