Am pus pe net un mic tutorial. Poate ajuta pe cineva. As fi vrut sa il pun pe tehnorama, dar nu mai stiu cum trebuie facut, asa ca l-am pus unde am putut :).
http://clepcea.ro/electronice/
Pentru puntea Wheatstone am folosit trei rezistente (R1, R2 si R3) de cate 1Kohm.
R1 este legata de R2 si jonctiunea dintre ele se leaga la pinul 2 al LM358 (inverting input -). R2 se leaga cu capatul ramas cu R3, iar jonctiunea dintre ele este legata la GND. R3 este legata la captul liber cu firul alb de la senzor, iar jonctiunea dintre ele se leaga la pinul 3 al LM358 (non-inverting input +). R1 se leaga cu captul liber la VCC (in testul meu aprox 4.5 V).
Pinul 1 al LM358 se conecteaza printr-o rezistenta (in cazul meu de 2MOhm la pinul 2 al LM358 (inverting input -).
Pinul 4 al LM358 se va lega la GND si pinul 8 al LM358 se va lega la VCC.
De asemenea firul albastru al senzorului de greutate se leaga la GND si firul rosu al senzorului se leaga la VCC.
Tensiunea se masoara de la GND si pinul 1 al LM358.
In cazul meu tensiunea a coborat cu aprox 2V la apasarea cu degetul pe senzor.
Schema se poate gasi la:
http://postimg.org/image/xhtmxi2td/
Daca e vorba despre citit valori analogice cu Raspberry (intre 0 si 3.3 V), asta se face foarte simplu cu SensorShield-ul care are ADC - https://www.robofun.ro/sensor-shield-raspberry-pi-v3 .
Ai cod sursa si tot ce trebuie in pagina.
Cat despre Raspberry Pi ...
Acolo ti-ar trebui Gertboard sau, daca esti aventuros poti sa folosesti un convertor A/D si sa ii citesti iesirile cu un script Python. Stiu doar teoria, asa ca nu o sa pot sa iti dau si un script, dar sunt sigur ca gasesti informatii despre cum se pot citi cu Raspberry valori analogice.
Bafta
Salut! Senzorul acesta nu este altceva decat o rezistenta variabiala. Daca ai un ohmetru/multimetru suficient de sensibil, nu trebuie decat sa legi 2 fire ale senzorului la el (negru cu alb sau rosu) si sa observi variatia rezistentei cu greutatea. Eu am la dispozitie un Keithley 2700 si pot sa vad si variatia data de o scama pe el! Daca n-ai un instrument asa de sensibil, atunci, probabil, trebuie sa faci ce spune Adi, cu punte Wheatstone si etaj de amplificare.
Adi, poti oare sa explici mai in detaliu, felul in care ai conectat senzorul cu puntea si amplificatorul? Nu reusesc nicium sa ii dau de cap.
Multumesc
Nu pot sa iti spun sigur fiindca nu am incercat.
Probabil ca merge daca amplifici destul de mult semnalul. Probabil ca poti face o masurare din 100 in 100 de grame sau ceva de genul asta, sau sa vezi daca sunt sau nu sunt 250 grame puse pe senzor, dar o masurare mai exacta (de ex. la nivel de gram sau zeci de grame) nu cred ca merge.
Repet. Nu sunt sigur de ceea ce spun pentru ca nu am incercat. Oricum de variat variaza si la o forta mai mica de 500 g sigur.
Am incercat senzorul cu un LM358 si merge bine.
Singurul lucru ce m-a incurcat a fost ca acesta are doar 3 fire, iar cel prezentat la NerdKits are 4.
Pana la urma mi-am dat seama ca trebuie sa creez singur puntea Wheatstone cu inca trei rezistente de 10k si cu firul alb de la senzor ca a patra rezistenta (gata legata la +). Dupa ce mi-am facut montajul si am folosit si amplificatorul operational mentionat pentru a obtine un voltaj citibil am obtinul cam 90 - 100 mV per kg ca modificare, dar se pot obtine valori diferite in functie de factorul de amplificare ales. Eu am testat cu maxim 2 kg deci este ok. Pentru 100mV per kg inseamna o valoare de 5V la 50 Kg - valoarea maxima a senzorului, asa ca pentru a cantari mase ce se aproprie de 50 Kg recomand o amplificare mai mica un pic.
Matei,
Salut! M-ati putea ajuta cu niste dimensiuni si eventual greutatea senzorului? Multumesc.
RaspundeA fost util acest review?