Categorii
   Comanda Direct Furnizor
   Consultanta Tehnica
   Ticket Garantie
   Problema Livrare
   Retur Produse
   Feedback
   Verifica Status


RETRAS Driver motoare L298 versiunea 2, tip shield

RETRAS Driver motoare L298 versiunea 2, tip shield
Cod Produs: SHL-05
Acest produs nu mai face parte din oferta Robofun pentru ca a aparut o versiune mai noua.
Pret: 78 RON (TVA inclus)
Cu toti pinii lipiti ?:


Driver-ul de motoare L298 este utilizat pentru controlul motoarelor de curent continuu folosind Arduino.

Arduino este capabil sa scoata pe porturile lui o putere foarte mica, total insuficienta pentru a invarti un motor. Daca vom conecta un motor electric direct la un port Arduino, cel mai probabil vom obtine arderea procesorului din placa Arduino.

Ca sa nu se intample acest lucru, avem nevoie de un amplificator de putere, care sa ia putere din sursa de alimentare (baterie, de exemplu), si sa o transmita motoarelor asa cum ii comanda Arduino. Acest amplificator poarta numele generic de "driver de motoare".

Exista o multitudine de drivere de motoare, diferenta majora intre ele fiind cat de multa putere pot conduce (cat de puternice pot fi motoarele pe care le pot controla). Driver-ul din aceasta sectiune este bazat pe integratul L298, fiind un driver de nivel mediu din punct de vedere al puterii conduse. Poate controla motoare care necesita cel mult 2 Amperi. 

Cateva motoare care functioneaza perfect impreuna cu acest driver - toate cele din categoria micro-metal, motorul hobby fara cutie de viteze, motorul Pololu 120:1, cutia Tamiya.

Driver-ul se conecteaza la platforma Arduino folosind 4 pini digitali (3, 5, 6 si 9) prin infigere directa in pinii placii Arduino.

Produsul se prezinta sub forma shield-ului Arduino complet asamblat (placa rosie cu pini) la care se adauga o serie de elemente de conectare care nu sunt montate pe placa in mod obisnuit( doua barete mama cu 6 pini fiecare pentru alimentarea senzorilor direct din shield, o bareta cu 6 pini mama in unghi pentru montarea conectorului Bluetooth - daca doresti - si doi pini tata si un jumper pentru alimentarea robotului folosind o singura sursa de tensiune). Aceste elemente de conectare nu sunt montate pe shield in varianta obisnuita. Le poti lipi tu singur, sau poti alege optiunea "toti pinii lipiti" si ii vom lipi noi pentru tine.

 

Functionalitati suplimentare 

Versiunea curenta, 2.0, prezinta o serie de imbunatiri care fac si mai simpla utilizarea acestui shield:

1. poti alimenta senzorii (5V) direct din shield, folosind cei 6 conectori care ofera conexiune directa la 5V si cei 6 conectori care ofera conexiune directa la GND.

2. poti conecta un Bluetooth Mate la Arduino extrem de simplu. Pe shield ai deja un conector dedicat cu 6 pini gandit special pentru Bluetooth Mate. Tot ce ai de facut este sa infigi Bluetooth-ul in el, si ai o conexiune SoftwareSerial pe pinii digitali 2 si 4.

3. ai la dispozitie un jumper care iti permite sa alimentezi placa Arduino direct din sursa de alimentare a shield-ului / sa alimentezi shield-ul din sursa de alimentare a placii Arduino (atunci cand jumper-ul este conectat pe shield), sau sa ai doua surse de alimentare complet independente (atunci cand jumper-ul este scos din placa). 

Alimentarea motoarelor

Alimentarea shield-ului se face prin pinii cu surub VIN si GND. Shield-ul se alimenteaza in functie de necesitatile motoarelor. Daca motoarele accepta o tensiune de cel mult 9V atunci poti utiliza o cutie cu 6 baterii. Tensiunea totala a bateriilor este de 9V dar driver-ul consuma intern intre 2.5 si 4.5V. In acest mod, pe motor, ajunge o tensiune cuprinsa intre 4.5V si 6.5V, suficient cat sa isi indeplineasca functia fara sa il arzi. 

 

Alimentarea placii Arduino

Pentru placa Arduino, poti alege sa folosesti o alta sursa de tensiune (cutie de baterii, LIPO, etc), sau poti alege sa folosesti aceeasi sursa de tensiune pe care o folosesti pentru motoare. Este recomandat sa folosesti o alta sursa de tensiune. Daca vei folosi o singura sursa de tensiune, atunci cand bateriile se descarca prea mult, placa Arduino se poate reseta sau senzorii pot genera semnale eronate din cauza ca motoarele necesita un curent prea mare cand pornesc sau cand isi schimba sensul de rotatie.

Pentru a folosi doua surse de tensiune, shield-ul se alimenteaza folosind pinii VIN si GND (cei cu surub, partea frontala), iar placa Arduino se alimenteaza fie pe mufa rotunda - de exemplu folosind acest cablu impreuna cu o cutie cu 6 baterii, sau alta modalitate (de exemplu direct prin pinii mama GND si VIN). In aceasta situatie (doua surse de tensiune) NEAPARAT jumper-ul mov trebuie sa fie DECONECTAT pe shield. Altfel, cele doua surse vor debita curent una in cealalta.

Pentru a folosi o singura sursa de tensiune, poti cupla jumper-ul de culoare mov pe shield. In acest fel, tensiunea aplicata pe pinul cu surub VIN ajunge direct prin jumper pe pinul VIN (mama) din placa Arduino. Poti opri placa Arduino apoi prin deconectarea jumper-ului.

 

Conectare cu fire (optiune suplimentara, nu este necesar sa faci asta in mod obisnuit)

Shield-ul este gandit sa fie conectat la placa Arduino prin infigere in placa. Nu ai nevoie de fire suplimentare sau alte conexiuni. Daca totusi doresti sa folosesti shield-ul FARA sa il infigi in Arduino (ci sa il pui langa placa Arduino) si sa folosesti fire de conexiune intre cele doua dispozitive, atunci trebuie sa faci conexiunile de mai jos :

- pinii digitali 3, 5, 6 si 9 de pe Arduino se vor conecta cu pinii digitali 3, 5, 6 si 9 de pe shield

- pinul 5V (VCC) de pe Arduino se va conecta cu pinul VCC de pe shield

- unul dintre cei doi pini GND aflati intre 5V (VCC) si VIN pe placa Arduino (nu conteaza care) se va conecta cu pinul corespondent de pe shield (GND)

- pinul GND de pe placa Arduino aflat intre AREF si pinul digital 13 se va conecta cu corespondentul lui de pe shield

 

 

Codul sursa

Sugestia noastra este ca primul lucru pe care il faci dupa ce ai asamblat totul sa fie sa rulezi codul de test de mai jos. Ar trebui sa iti invarta motoarele in toate directiile, fiecare directie vreme de o secunda. 

Este interesant de remarcat functia "go(int speedLeft, int speedRight)" (iti recomandam sa nu o modifici). Cei doi parametri reprezinta vitezele celor doua motoare (intre -255 si 255, cu o zona moarta intre -100 si 100, aproximativ). Astfel, pentru ca robotul sa mearga cu viteza maxima inainte, trebuie sa apelezi din codul tau "go(255, 255)". Pentru ca robotul sa mearga cu viteza maxima inapoi, apelezi "go(-255, -255)". Pentru ca robotul sa se roteasca, apelezi "go(-255, 255)".

 

int MOTOR2_PIN1 = 3;
int MOTOR2_PIN2 = 5;
int MOTOR1_PIN1 = 6;
int MOTOR1_PIN2 = 9;

void setup() {
 pinMode(MOTOR1_PIN1, OUTPUT);
 pinMode(MOTOR1_PIN2, OUTPUT);
 pinMode(MOTOR2_PIN1, OUTPUT);
 pinMode(MOTOR2_PIN2, OUTPUT);
 Serial.begin(9600);
}

void loop() {
  go(255,-255);
  delay(1000);
  go(-255,-255);
  delay(1000);
  go(-255,255);
  delay(1000);
  go(255,255);  
  delay(1000);
}

void go(int speedLeft, int speedRight) {
 if (speedLeft > 0) {
  analogWrite(MOTOR1_PIN1, speedLeft);
  analogWrite(MOTOR1_PIN2, 0);
 } 
 else {
  analogWrite(MOTOR1_PIN1, 0);
  analogWrite(MOTOR1_PIN2, -speedLeft);
 }
 
 if (speedRight > 0) {
  analogWrite(MOTOR2_PIN1, speedRight);
  analogWrite(MOTOR2_PIN2, 0);
 }else {
  analogWrite(MOTOR2_PIN1, 0);
  analogWrite(MOTOR2_PIN2, -speedRight);
 }
}


Descarca tutorial in format PDF

 

Proiect WiFi Car

Proiect WiFi Car Revolutions (partea I)

Proiect WiFi Car Revolutions (partea a IIa)

Arduino uda ghivecele cu flori

Norul uda ghivecele cu flori

 

Scrie un review / pune o intrebare in zona de mai jos.

Intrebarea / review-ul tau va fi publicata pe site in cel mai scurt timp posibil (pe langa intrebarile scrise de clienti, cu acest formular mai interactioneaza si unii boti si servicii de spam automate care incearca sa ne vanda Viagra, postari pe care este necesar sa le filtram manual :)
.

Numele tau


Adresa ta de email (nu o vom face publica, nu va fi publicata nicaieri pe site)


Intrebarea / review-ul tau

Rating: Bad           Good


Introdu codul in caseta de mai jos:Robofun © 2019